13 definiţii pentru adormit :ADORMÍT, -Ă, adormiţi, -te, adj. Care adoarme, cuprins de somn. ♦ Somnoros. ♦ Fig. Lipsit de voiciune, greoi în mişcări, moale. ♦ Fig. (În limbajul bisericesc; adesea substantivat) Mort. – V. adormi.

ADORMÍT adj. v. somnoros.

ADORMÍT adj., s. v. mort.

Adormit ≠ deştept

ADORMÍ//T ~tă (~ţi, ~te) 1) Care doarme. 2) fig. Care vădeşte încetineală; molatic; greoi. 3) fig. Care este liniştit; netulburat de nimic; tihnit. 4) şi substantival: ~ întru Domnul, ~ de veci mort. /v. a adormi

ADORMÍ, adórm, vb. IV. 1. Intranz. şi tranz. A trece sau a aduce pe cineva la starea de somn. 2. Intranz. Fig. (În limbajul bisericesc) A muri. 3. Tranz. Fig. A alina, a potoli. Cântând şi-a mai adormit foamea. – Lat. addormire.

ADORMÍ vb. (înv. şi reg.) a aromi. (A ~ greu.)

ADORMÍ vb. v. alina, calma, deceda, dispărea, domoli, duce, îmblânzi, linişti, muri, pieri, potoli, prăpădi, răposa, sfârşi, stinge, sucomba, tempera, uşura.

A adormi ≠ a (se) deştepta, a (se) trezi,

adormí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. adórm, imperf. 3 sg. adormeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. adoármă

A ADORMÍ adórm 1. intranz. 1) A trece din starea de veghe la cea de somn. 2) bis. A înceta de a mai trăi; a se stinge din viaţă; a muri; a răposa; a deceda; a se sfârşi. 2. tranz. 1) A face să treacă de la starea de veghe la cea de somn. ~ un copil. 2) fig. A aduce în stare de linişte; a linişti; a potoli; a alina. ~ setea. /<lat. addormire

adormí (adórm, adormít), vb. – 1. A aduce pe cineva în starea de somn. – 2. A linişti, a potoli, a alina. – 3. A înşela, a zăpăci. – 4. A trece în starea de somn. 5. A muri, a-şi da duhul. – Mr. adormu, adurnire. < Lat. addormire (Puşcariu 27; Candrea-Dens., 509; REW 157; DAR); cf. it. addormire, prov., cat., v. sp., port. adormir. Cf. dormi. Der. adormita, vb. (a dormita); adormiţele, s.f. pl. (dediţei); adormitor, adj. (care adoarme); neadormit, adj. (treaz).

adormi, adorm I v.t. a lovi (pe cineva) pînă la leşin II v.i. 1. a muri 2. a-şi pierde cunoştinţa, a leşina (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)


Powered by Rimeaza.org