11 definiţii pentru amorsa :AMORSÁ, amorsez, vb. I. Tranz. A pregăti şi provoca un fenomen (explozie, reacţie chimică etc.) printr-o acţiune exterioară. – Din fr. amorcer.

amorsá vb., ind. prez. 1 sg. amorséz, 3 sg. şi pl. amorseáză

A AMORS//Á ~éz tranz. tehn. (fenomene) A face să se producă printr-o acţiune exterioară. ~ o explozie. ~ o reacţie chimică. /<fr. amorcer

AMORSÁ vb. I tr. A pune o amorsă; a declanşa aprinderea încărcăturii pentru explozie. ♦ (Constr.) A începe găurirea unei piese. [< fr. amorcer].

AMORSÁ vb. tr. 1. a pune o amorsă (1). 2. a începe unele lucrări de construcţii sau amenajări genistice. 3. a provoca declanşarea unei acţiuni. (< fr. amorcer)

AMÓRSĂ, amorse, s.f. 1. Dispozitiv pentru aprinderea unei încărcături de exploziv. 2. (În sintagma) Amorsa drumului = porţiune din traseul unui drum la intrarea în oraşe, care are de obicei o lăţime mai mare decât restul traseului. 3. Nadă, momeală (la pescuit). – Din fr. amorce.

AMÓRSĂ s. v. nadă.

amórsă s. f., g.-d. art. amórsei; pl. amórse

AMÓRS//Ă ~e f. 1) Nadă pentru peşti. 2) Dispozitiv de aprindere a unei încărcături de exploziv. 3): ~a drumului porţiune de drum la intrarea în oraş cu lăţimea mai mare decât restul traseului. /<fr. amorce

AMÓRSĂ s.f. 1. Nadă, momeală (pentru peşti). 2. Dispozitiv de aprindere a unei încărcături explozive. 3. Bandă neagră de celuloid, opacă, care serveşte la încărcarea sau la descărcarea aparatelor cinematografice sau a casetelor de filme la lumină. ♦ (Cinem.) Detaliu plasat în primplanul cadrului cu scopul de a da imaginii profunzime. 4. Amorsa drumului = porţiunea din traseul unui drum la intrarea în oraşe, având o lăţime mai mare decât restul traseului. 5. (Cib.) Serie de instrucţiuni care permit introducerea unui program. [< fr. amorce].

AMÓRSĂ s. f. 1. dispozitiv de aprindere a unei încărcături; capsă. ♢ cantitate de pulbere aşezată între dispozitivul de aprindere şi încărcătura de azvârlire a unei lovituri de artilerie. 2. bandă neagră, opacă, de celuloid, care serveşte la încărcarea-descărcarea aparatelor cinematografice ori a casetelor de filme la lumină. ♢ (cinem.) detaliu plasat în prim-planul cadrului cu scopul de a da imaginii profunzime. 3. ă drumului = primul tronson terminat al unui drum. 4. nadă, momeală (pentru peşti). 5. (cib.) serie de instrucţiuni care permit introducerea unui program. (< fr. amorce)


Powered by Rimeaza.org