7 definiţii pentru bilet :BILÉT, bilete, s.n. 1. Scrisoare de câteva rânduri. 2. Bucată mică de hârtie sau de carton imprimat care dă dreptul la intrarea (şi ocuparea unui loc) într-o sală de spectacol, într-o arenă sportivă etc. * Bilet de bancă = hârtie de valoare emisă de o bancă, prin care acesta se obligă să plătească deţinătorului, la prezentare, suma înscrisă pe hârtie. Bilet de ordin = hârtie prin care o persoană se obligă să plătească altei persoane o anumită sumă de bani la cererea acesteia din urmă; cambie. – Din fr. billet. Cf. it. b i g l i e t t o.

BILÉT s. 1. (pop. şi fam.) răvaş, scrisorică, ţidulă. (Să-ţi dau un ~ pentru ...) 2. v. bancnotă. 3. bilet de loterie v. loz.

bilét s. n., pl. biléte

BILÉT ~e n. 1) Bucată mică de hârtie sau de carton imprimat, care, fiind procurat contra unei plăţi, atestă dreptul de a beneficia de ceva. ~ de teatru. ~ de loterie. ♢ ~ de voie hârtie prin care unui militar i se permite de a ieşi în oraş. ~ de bancă hârtie de valoare, emisă de o bancă. 2) Scrisoare scurtă. /<fr. billet

bilét (biléte), s.n. – Bucată mică de hîrtie,răvaş; permis, act. Fr. billet, la început prin intermediul tc. bilet (sec. XVIII).

BILÉT s.n. 1. Scrisoare foarte scurtă, de câteva rânduri. ♦ Tabletă. 2. Imprimat, înscris, scrisoare prin care se aduce la cunoştinţă ceva, se confirmă ceva etc. ♢ Bilet de voie = hârtie prin care se acordă permisiunea de a ieşi în oraş unui militar încazarmat, unui elev intern etc.; bilet de bancă = bancnotă; bilet la ordin = cambie. [Pl. -te, -turi. / < fr. billet, cf. it. biglietto].

BILÉT s. n. 1. scrisoare scurtă. 2. tabletă (4). 3. mic imprimat care confirmă un drept (la un spectacol, de călătorie etc.). o ~ de bancă = bancnotă; ~ de (sau la) ordin = titlu de credit prin care semnatarul se angajează faţă de beneficiar să plătească o anumită sumă de bani, la scadenţă; cambie. (< fr. billet, it. biglietto)


Powered by Rimeaza.org