14 definiţii pentru buline :BULÍN s.n. v. bulină.

BULÍN s. v. pilulă.

BULÍN//Ă ~e f. 1) Înveliş (solubil) în care se pun anumite medicamente cu gust neplăcut, pentru a putea fi înghiţite mai uşor; capsulă; casetă. 2) Bucăţică de hârtie de formă rotundă, unsă pe una din feţe cu gumă arabică, folosită pentru a lipi plicuri, scrisori, dosare. 3) mai ales la pl. Desen în formă de cerc plin, imprimat pe o ţesătură. /<fr. bouline

bulín (bulíne), s.n. – 1. Pastilă. – 2. (Înv.) Pap, cocă din făină şi apă pentru lipit. Ngr. μπουλίνι (Tiktin; DAR).

BULÍN s.n. 1. Înveliş (de amidon) în care se pun anumite prafuri pentru a putea fi înghiţite mai uşor; caşetă, capsulă. 2. Desen în formă de cerc plin, imprimat pe o ţesătură. 3. Bucată mică de hârtie, unsă pe o parte cu gumă arabică, cu care se lipesc plicuri, scrisori etc. [Pl. -ne, -nuri, var. bulină s.f. / < ngr. bulini].

BULÍN s. n. elem. bulină2.

BULÍNĂ1, buline, s.f. 1. Capsulă în care se pune un praf luat ca medicament; caşetă; p. ext. praful medicamentos împreună cu capsula lui. 2. Petic rotund de hârtie dată pe o parte cu gumă arabică, cu care se lipesc plicuri, dosare etc. 3. Desen rotund imprimat pe ţesături. [Var.: bulín s.n.] – Din ngr. bulíni.

BULÍNĂ2, buline, s.f. Parâmă pentru manevrarea pânzelor inferioare ale unei nave cu pânze. – Din fr. bouline.

bulínă s. f. /bulín s. n. (pilulă, obiect mic şi rotund), pl. bulíne

bulínă (parâmă) s. f., g.-d. art. bulínei; pl. bulíne

BULÍNĂ1 s.f. v. bulin.

BULÍNĂ2 s.f. (Mar.) Manevră care serveşte pentru a trage în vânt grandeele de cădere a pânzelor pătrate. [< fr. bouline, cf. engl. bowline].

BULÍNĂ1 s. f. (mar.) manevră curentă pentru tras „în vânt” (către proră) grandeele de cădere a velelor pătrate. (< fr. bouline)

BULÍNĂ2 s. f. /bulín s. n. 1. caşetă. 2. bucăţică rotundă de hârtie cu care se lipesc plicuri etc. 3. (pl.) desen rotund imprimat pe o ţesătură. (< ngr. bulini)


Powered by Rimeaza.org